Tak szybko jak pojawił się marzec, tak szybko pojawiły się Pszczoły w naszych Ulach. Wróciłem do swoich 5 szybko rozwijających się uli i dających czysty miód, aby sprawdzić czy ule są w wypełnione i utrzymują przepływ.
Vaine robił to samo ze swoją rodziną Uli i zbierał miód do momentu zapełnienia wiaderka.
Nasz mały rodzinny biznes zaczyna wyrabiać sobie markę i jako firma zajmująca się produkcją miodu zaczyna się rozrastać na naszej małej wyspie.
W zależności od tego, gdzie miód jest zamawiany dodawaliśmy etykietę PIPCO na Miód zamówiony przez PIPCO ale dla naszych produktów zamówionych prywatnie ja i moja rodzina przyklejaliśmy własne etykiety.
„Num” nasze 15 miesięczne dziecko przechodząc wokół ekstrakcji produktu mogłaby mówić wskazując na urządzenie obracające, że jej matka Charlene pęka a jej Nana Carol odcinając przykrycie przygotowuje ramę do urządzenia obrotowego. Uważaj, aby nie wkroczyć na teren pszczół, które latają wokół kuchni i chcą uciec!!!!!
Vaine wychodzi ze swoim ubraniem pszczelarskim niosąc kolejny pojemnik wypełniony po brzegi miodem.
Tymczasem w Maimiti Haven, idę do swojego ulu i wyciągam z uli 10 ramek wypełnionych miodem „o wyśmienitym smaku z wyspy Pitcairn” i garncarzy w kuchni usuwających wosk, który wypełnia plastry, umieszczają je w urządzeniu do obracania i zbierają miód do wiadra oraz przygotowują do spożycia.
Jak wiele potrzebuje Pipco…. oddzielamy potrzebną ilość a następnie oklejamy naszą rodzinną etykietą dla naszych cenionych klientów w Europie.
Każde pudełko zawierające 25 słoików po 250gm jest starannie oznakowane i opakowane. Wypełniamy formularz Zoosanitry i przyklejamy do pudełka aby organy celne znalazły odpowiedzi na swoje pytania.
Idziemy na pocztę z naszymi paczkami.
Dobry początek dla mojego gospodarstwa …….
Piątek po południu był pięknym dniem a krótka wiadomość od Steve Christian o tym, że jest gotowy zając się częścią ziemi w dolinie Amea Fance i usunąć całą tą dżunglę, która powstała w czasie mojej nieobecności w zeszłym roku w związku z operacją.
Szybko pozbył się tej dżungli i drewna pulua, które było wyrzucane na moim obszarze na którym uprawiałem ananasy.
Ziemia znów ożyła i udało nam się uratować kilka ignam.
2 sztuki zostały sprawdzone na mojej działce. Jedna na plantacji kawy a druga na orzechach.
Firma rodzinna w Polska posiada specjalną mieszankę kawy Pitcairn i orzechów Makadamia.
Ciężka praca przed nami ale za to satysfakcjonujące wyniki.
W Ulach hodowałem matkę pszczół i wygląda na to, że wymiana starych matek idzie dość dobrze. Mam już 10 uli. To powinno spowodować, że nie będę się nudził i nie ulegnę pokusie!!!!
Yo’ wunt wan yo’ cawfeh? (Chcesz kawy?)
Zbierana ręcznie z drzew rosnących na stoku Tedside oraz wokół naszej posiadałości w Maimiti Haven.
Kawa Arabica rośnie dzika i rozrasta się bujnie a zebranie jej to pewnego rodzaju misja.
Ziarna namiękają w ciągu dnia, po kilku dniach są obierane, myte i suszone na stojakach na słońcu do momentu całkowitego wysuszenia.
Mimo że jest tu zima i około 23C, w kuchni unosiła się para pieczonej kawy na ciężkiej żeliwnej patelni z unoszącym się smakiem. Ziarenka są powoli schładzane w naczyniach ze stali nierdzewnej. Na szczęście workowate spodnie i koszulka są bardzo przewiewne a taniec wokół pieca przy dobrej muzyce był zabawą. Dziękuję swojej 8-letniej siostrzenicy Torika za zrobienie tego super zdjęcia. Ona jest doskonałym fotografem.
Przy temperaturze ok. 200C, kawa zaczyna ciemnieć a jej zapach zaczyna się unosić w domu i poza domem. To co jest pewne to to, że Czysta Kwara Arabica nie zawiera żadnych dodatków i nie jest mieszana z innymi ziarnami.