Miód

Najrzadszy: Miód z Pitcairn nie jest produktem masowym, to dzieło pracy prawdziwych mistrzów rzemiosła. Na całej wyspie znajduje się jedynie 60 kolonii pszczół, a całkowita roczna produkcja wynosi około 1000 słoików miodu w ciągu jednego roku. Ogromne oddalenie od najbliższego stałego lądu oraz brak portu i lotniska sprawiają, iż zaledwie trzy razy w roku ładunek miodu jest wysyłany do odbiorców. Od wielu lat znane są wyborne eukaliptusowe miody z Australii czy Tasmańskie miody z kwiatów drzewa skórzanego, lecz żaden z nich nie może równać się z miodem z wyspy Pitcairn.

Najczystszy: Pitcairn to prawdziwy raj ekologiczny. Na wyspie próżno szukać samochodów, dróg, przemysłu. Co za tym idzie prawie nie występuje skażenie środowiska. Co więcej, zamieszkujące Pitcairn pszczoły nie mają styczności z chorobami nękającymi pszczoły z masowych hodowli, dzięki temu nie muszą być poddawane kuracji chemicznymi lekami. Pszczoły zbierają nektar z dziko rosnących kwiatów tropikalnych, które w przeciwieństwie do roślin rosnących na naszych polach i łąkach, nigdy nie mają kontaktu ze sztucznymi nawozami. Żyzna, wulkaniczna gleba zapewnia im odpowiedni wzrost. Najwyższa jakość miodu jest chroniona przez specjalne prawo, ściśle zabraniające przywożenia pszczół lub produktów pszczelarskich na wyspę.

Najlepszy: Nektar zbierany przez pszczoły pochodzi z rzadko spotykanych u nas roślin tropikalnych: Mango, Lata, Gruszla (Guawa) czy Róża Jabłkowata. Z pewnością nie zaskoczy Cię więc, że Miód z Pitcairn został uznany za najlepszy na świecie, między innymi przez prestiżowy magazyn dla smakoszy – Francuski Przegląd Epikurejski oraz przez badacza Uniwersytetu Harvarda – Joshuę Bentona. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości i niezwykłą czystość znalazł także zastosowanie w medycynie i jest używany do leczenia wrzodów żołądka, chorób gardła, wybroczyn na skórze, oparzeń oraz zakażeń.

Meralda Warren

Maimiti Haven jest moją własną marką. Miód ten pochodzi z moich uli mieszczących się w Melair, otoczonych jabłkiem różanym, Mango oraz Avocardo. Obok bogatej gleby znajduje się obfita kwitnąca trawa. Co więcej, zakwitające krzewy Lantany, marakuje i drzewa Jesme kwitnące w określonych porach roku. Otoczony obfitymi kępkami Rautie, które kwitną w zimę. Słodki zapach wysyła pszczoły, aby te w szałowym klimacie zebrały każdą kroplę nektaru.

Od 1978 roku aż do byłam i jestem pszczelarzem. Nauczyłam się bardzo wielu rzeczy o hodowli pszczół na wyspach Pitcairn. Jednym z dość bolesnych doświadczeń w moim życiu było uczulenie na pszczoły. Po 5 latach przyjmowania zastrzyków, wciąż hoduję pszczoły na wyspie Pitcairn i pomagam swoim przyjaciołom w budowaniu, i utrzymywaniu pszczół oraz doradzam jak hodować i zmieniać królowe.

W marcu 1998 roku, Agencja pomocy rządu Wielkiej Brytanii, Wydział Rozwoju Międzynarodowego ufundował program pszczelarski na wyspach Pitcairn. Obejmował on szkolenie pszczelarzy i prezentował szczegółową analizę stanu chorób przeposzczonych przez pszczoły i ich miód na wyspach Pitcairn. W wyniku tych badań, wyspa Pitcairn może eksportować swoje produkty miodowe do Nowej Zelandii i dalej.

Na Wyspach Pitcairn znajduje się jedna z najlepszych na całym świecie rodzin pszczół wolnych od chorób a miód tam produkowany jest szczególnie wysokiej jakości. Naukowiec zajmujący się badaniem pszczół i produktów pszczelnych, odkrył, że pszczoły z Pitcairn są wyjątkowo łagodną odmianą i w ciągu krótkiego czasu był w stanie pracować wśród nich, ograniczając ochronę przed nimi do minimum. Wydaje się, że eksport królowych pszczół to kolejny potencjalny element przynoszący zysk wyspiarzom z Pitcairn. Ilość uli na wyspie wynosi teraz ok. 90 z potencjałem być może nawet 3-krotnie większym od tej liczby. Każdego roku, Unia Europejska wymaga rozległych testów naszego miodu pod względem chorób i standardów zdrowotnych. Jest to wręcz wymóg dla naszych klientów w Europie. Testy są wykonywane w Nowej Zelandii.

Bogaty i owocowy miód z wysp Pitcairn jest przypisany nektarowi z Mango, Lata, Męczennicy, Gujawy oraz jabłek różanych, które można znaleźć na jakże obfitej wyspie Pitcairn. Chociaż, nie posiadamy marki produktu organicznego na swojej etykiecie, Pszczoły z Wysp Pitcairn są w pełni wolne od chorób a sama wyspa jest obficie wypełniona kwiatami przez cały rok. Jesteśmy dumni, że możemy prezentować swój produkt jako CZYSTY MIÓD. Mamy kilka różnych etykiet na swoich Słoikach z Miodem i wszystkie pochodzą od tych samych pszczelarzy z Wyspy.

Pitcairn jako mała wyspa leżąca w środku Pacyfiku do dziś ma nieliczną populację 56-60-u osób. Można wymienić m.in. 15 pszczelarzy, w tym 10-u z nich zajmuje się produkcją i posiada po 6 uli a niektórzy z nich nawet do 20. Sezon zaczyna się od sierpnia do kwietnia każdego roku a w czasie ciepłej zimy (pomiędzy 22-30 stopni Celsjusza) sezon trwa cały rok.


Miód można kupić w sklepie internetowym BogutynMłyn.pl